Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Zasady zdrowego odżywiania

19.04.2023 roku w grupie V odbyły się zajęcia otwarte z udziałem Pani metodyk i przedstawicieli PODN-u, zorganizowane w ramach programu "Zdrowe dziecko -zdrowy dorosły". Ich tematem były zasady zdrowego odżywiania. Przedszkolaki mogły swobodnie wypowiedzieć się na temat swoich kulinarnych upodobań, a potem wspólnie usystematyzowaliśmy wszystkie informacje. Dzieci poznały piramidę zdrowia, jej szczeble i produkty się w nich znajdujące. Segregowały żywność zdrową i tą, która negatywnie wpływa na nasz organizm. Pomiędzy zadaniami dzieci bawiły się przy muzyce i szukały ukrytych w sali orzechów włoskich. Nazwy zdrowych produktów wykorzystaliśmy również w doskonaleniu umiejętności językowych, dzieliliśmy je na głoski i sylaby. Nauczycielki przeprowadziły zabawę sensoryczną, podczas której dzieci losowały z wiklinowego koszyka owoce i warzywa. Rozpoznawały je po dotyku i nazywały. Trochę czasu poświęciliśmy naszym kubkom smakowym, próbowaliśmy marchewki, banany, jabłka, a także bogaty w wartości odżywcze ser biały i żółty. Na koniec zajęć, świadome zasad zdrowego odżywiania, przedszkolaki wykonały pracę plastyczną pt. "Zdrowe kanapki".