KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O nas

CHARAKTERYSTYKA PLACÓWKI

Placówka czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 6.00 do 16.30.

Podstawa programowa- realizacja treści dydaktyczno- wychowawczych odbywa się w godzinach od 8.00 do 13.00.

W tym czasie odbywają się zajęcia planowane i inspirowane przez nauczyciela oraz podejmowane z inicjatywy i aktywności dzieci. W pracy dydaktyczno- wychowawczej preferujemy otwarty styl działań z dziećmi, polegający na wyzwalaniu ich twórczych możliwości.

Dominują metody aktywne, samodzielnych doświadczeń, poszukiwania różnorodnych rozwiązań. Nadrzędną formą pracy z dziećmi jest zabawa.

Ponadto w naszym przedszkolu odbywają się zajęcia logopedyczne i z terapii pedagogicznej mające na celu rozwijanie mowy i myślenia, umiejętności manualnych, percepcji słuchowej i wzrokowej.

Czas popołudniowy wypełniają swobodne zabawy inicjowane przez dzieci, rozmowy indywidualne, omówienie wydarzeń dnia, kontakty okolicznościowe z rodzicami.

Przedszkole Miejskie nr 14 rozpoczęło swoją działalność w 1963r. Usytuowane jest na Osiedlu Piaski przy ulicy Odrodzenia 10. W pobliżu przedszkola znajdują się przystanki tramwajowe i autobusowe i dlatego dostęp do naszej placówki jest dogodny dla rodziców.

Przedszkole otoczone jest dużym ogrodem, gdzie dzieci miło i bezpiecznie spędzają czas, korzystając ze sprzętu do zabaw. Prowadzone są w nim również zabawy ruchowe i okolicznościowe uroczystości przedszkolne.

Budynek przedszkola jest typowym, wolno stojącym obiektem przeznaczonym wyłącznie na pobyt  dzieci. Przedszkole przygotowane jest na przyjęcie 150 dzieci do sześciu grup wiekowych Na parterze znajdują się trzy sale przeznaczone do zajęć dydaktycznych.

Są one przestronne, słoneczne, a przy każdej z nich znajduje się łazienka z toaletą. Na piętrze zlokalizowane są dwie sale również z łazienkami, kuchnia, księgowości i pokój dla nauczycieli.

Walorem naszej placówki jest sala gimnastyczna, na której odbywają się zajęcia z rytmiki, tańca i przedstawienia teatralne. Nauczycielki przechodzą ze swoimi dziećmi do kolejnej grupy wiekowej, obecnie zaadoptowana na klasę przedszkolną.

Przedszkole Miejskie nr 14 jest placówką, która dba o wszechstronny, harmonijny rozwój każdego dziecka. Przygotowuje dzieci do samodzielnego, kulturalnego zachowania się w środowisku, kształci umiejętności związane ze zdobywaniem wiedzy o otaczającym świecie.

Przedszkole w pełni przygotowuje dzieci do podjęcia nauki w szkole. Sukcesem naszego przedszkola jest bardzo dobra opinia na terenie miasta, dzieci dobrze przygotowane do szkoły oraz dobrze układająca się współpraca ze środowiskiem i instytucjami działającymi na rzecz naszego przedszkola.