Jadłospis
Jadłospis na okres od 01.09.2025 do 05.09.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
01.09.2025 Poniedziałek | Chleb piegus z masłem, polędwica drobiowa, półmisek warzyw (sałata lodowa, ogórki, papryka) Kawa mleczna (2,5) | Zupa ogórkowa z ziemniakami Makaron z serem i cynamonem Kompot (1,2,3,5) | Angielka z masłem i żółtym serem Kakao Arbuz (1,2,3,5,6) |
02.09.2025 Wtorek | Zupa mleczna Bułka z masłem i miodem Melon (2,5) | Rosół z makaronem Ziemniaki z koperkiem Farsz mięsny Mizeria Kompot (1,2,3,5) | Sok Kubuś Ciasto jogurtowe Jabłko (2,5,3) |
03.09.2025 Środa | Bułka włoska z masłem, wędlina, pomidor Kawa mleczna Jabłko (2,3,5) | Krupnik z ziemniakami Ryż z pieczonym jabłkiem Kompot (1,2,3,5) | Parówki z keczupem Chleb żytni z masłem Bawarka Banany (2,3,4,5) |
04.09.2025 Czwartek | Zupa mleczna Chleb słonecznikowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem Marchewka (2,3,5) | Zalewajka Makaron z indykiem w sosie szpinakowym Ogórek kiszony Kompot (1,2,3,5) | Rogalik z masłem i konfiturą Mleko Jabłka (2,3,5) |
05.09.2025 Piątek | Grahamka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, ogórek zielony Kawa mleczna (2,3,5) | Zupa jarzynowa z zacierką Ziemniaki z koperkiem Kotlety rybne Surówka z kapusty pekińskiej Kompot (1,2,3,4,5) | Jogurt owocowy Herbatniki (2,3,5,7) |
Zastrzegamy sobie zmiany w jadłospisie.
Woda dostępna przez cały dzień.
Jadłospis sporządzony na podstawie załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Alergeny w żywności
Dz.U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28– art.9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. Seler
2. Gluten
3. Jaja
4. Ryby
5. Mleko i jego przetwory
6. Gorczyca, musztarda
7. Orzechy
8. Orzeszki ziemne
9. Ziarna sezamu
10. Soja
11. Dwutlenek siarki
12. Skorupiaki
13. Łubin
14. Mięczaki i małże
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12 według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 według oświadczenia producenta.