Jadłospis
JADŁOSPIS NA OKRES 29.04.2023 –02.05.2023
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
29.04.2024 Poniedziałek | Chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbasa lisiecka, półmisek warzyw (sałata, ogórek zielony, rzodkiewki) (2,5,7,8) | Barszcz biały z ziemniakami Ryż zapiekany z jabłkiem i śmietanką Kompot (1,2,3,5,6) | Angielka z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem Banany Herbata owocowa (1,2,3,5) |
30.04.2024 Wtorek | Zupa mleczna Bagietka z masłem Marchewka (2,5,7,8) | Pomidorowa z makaronem Ziemniaki z koperkiem Kotlet mielony Buraczki Kompot (1,2,3,5) | Batonik zbożowy Kakao Jabłko (1,2,3,5) |
02.05.2023 Czwartek | Angielka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem Kawa mleczna Ananas (1,2,5) | Zacierka na rosole Ziemniaki z koperkiem Jajko sadzone Kalafior Kompot (1,2,3,5) | Chleb z masłem, wędlina, ogórek zielony Bawarka Mus jabłkowy (2,3,5) |
Zastrzegamy sobie zmiany w jadłospisie.
Woda dostępna przez cały dzień.
Jadłospis sporządzony na podstawie załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Alergeny w żywności
Dz.U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28– art.9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. Seler
2. Gluten
3. Jaja
4. Ryby
5. Mleko i jego przetwory
6. Gorczyca, musztarda
7. Orzechy
8. Orzeszki ziemne
9. Ziarna sezamu
10. Soja
11. Dwutlenek siarki
12. Skorupiaki
13. Łubin
14. Mięczaki i małże
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12 według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 według oświadczenia producenta.