Jadłospis
Jadłospis na okres od 15.12.2025 do 19.12.2025 roku
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
15.12.2025 poniedziałek | Chleb piegus z masłem Szynka polska, półmisek warzyw (sałata, rzodkiewki, pomidory) Kawa mleczna (2,5) | Zupa ziemniaczana z kiełbaską Ryż z pieczonym jabłkiem i jogurtem cynamonowym Kompot (1,2,3,5) | Chleb mieszany z masłem, pasztetem, ogórek kiszony Bawarka Mandarynki (1,2,3,5,6) |
16.12.2025 wtorek | Zupa mleczna Chałka z masłem i dżemem Banany (2,5) | Rosół z makaronem i zieleniną Ziemniaki z koperkiem Farsz mięsny Marchewka z ananasem Kompot (1,2,3,5) | Budyń z musem owocowym Chrypki kukurydziane (2,5) |
17.12.2025 środa | Bułka z masłem, wędlina, sałata, pomidory Kawa Jabłko (2,3,5) | Zupa meksykańska Makaron z sosem szpinakowym Kompot (1,2,3,5) | Koktajl jogurtowo- owocowy Ciasteczka zbożowe
(2,3,4,5) |
18.12.2025 czwartek
| Chleb żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem Kawa mleczna Mandarynki (2,3,5) | Zalewajka Kasza gryczana Pulpety w sosie cebulowym Maślanka (1,2,3,5) | Bagietka z masłem sałatka z żółtym serem, kukurydzą i zielonym groszkiem Herbata owocowa (2,3,5)
|
19.12.2025 piątek | Chleb słonecznikowy z masłem, pasta jajeczna, rzodkiewki Kawa mleczna (2,3,5) | Barszcz wigilijny z makaronem Ziemniaki z koperkiem Miruna pieczona Kapusta z grochem Kompot z suszonych owoców (1,2,3,4,5) | Serek waniliowy Bakalie (2,3,5)
|
Zastrzegamy sobie zmiany w jadłospisie.
Woda dostępna przez cały dzień.
Jadłospis sporządzony na podstawie załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Alergeny w żywności
Dz.U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28– art.9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. Seler
2. Gluten
3. Jaja
4. Ryby
5. Mleko i jego przetwory
6. Gorczyca, musztarda
7. Orzechy
8. Orzeszki ziemne
9. Ziarna sezamu
10. Soja
11. Dwutlenek siarki
12. Skorupiaki
13. Łubin
14. Mięczaki i małże
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12 według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 według oświadczenia producenta.
