Jadłospis
Jadłospis na okres od 23.06.2025 do27.06.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
23.06.2025 poniedziałek | Chleb piegus z masłem i szynką, półmisek warzyw (ogórki, rzodkiewki, papryka) Kawa mleczna (2,5) | Grochówka Makaron z serem i cynamonem Kompot (1,2,3,5) | Ciasto jogurtowe z truskawką Herbata z cytryną Banany (1,2,3,5,6) |
24.06.2025 wtorek | Zupa mleczna Grahamka z masłem, serkiem topionym i pomidorem Jabłko (2,5) | Bulion z kaszą manną i zieleniną Ziemniaki z koperkiem Filet drobiowy w panierce ziołowej Mizeria Kompot (1,2,3,5) | Chleb mieszany z masłem, sałatka jarzynowa Herbata z cytryną (2,5) |
25.06.2025 środa | Chleb żytni z masłem Pasta z wędliny Kawa mleczna Melon (2,3,5) | Barszcz czerwony z wyspą Risotto Kompot (1,2,3,5) | Mleko czekoladowe Ciasteczka mini zoo Jabłka (2,3,5) |
26.06.2025 czwartek | Zupa mleczna Chleb słonecznikowy z masłem ,pasta jajeczna ze szczypiorkiem Truskawki (2,3,5) | Zupa krem z białych warzyw z grzankami Kasza gryczana Bitki wołowe Buraczki Kompot (1,2,3,5) | Rogalik z masłem i konfiturą Mleko Jabłko (2,3,5) |
27.06.2025 piątek | Bułka wieloziarnista masłem, twarożek ze szczypiorkiem , ogórek zielony Kawa mleczna (2,3,5) | Zupa jarzynowa z zacierką Ziemniaki z koperkiem Ryba w cieście Marchewka junior’ Kompot (1,2,3,4,5) | Budyń Herbatniki Tubka owocowa (2,3,5,7) |
Zastrzegamy sobie zmiany w jadłospisie.
Woda dostępna przez cały dzień.
Jadłospis sporządzony na podstawie załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Alergeny w żywności
Dz.U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28– art.9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. Seler
2. Gluten
3. Jaja
4. Ryby
5. Mleko i jego przetwory
6. Gorczyca, musztarda
7. Orzechy
8. Orzeszki ziemne
9. Ziarna sezamu
10. Soja
11. Dwutlenek siarki
12. Skorupiaki
13. Łubin
14. Mięczaki i małże
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12 według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 według oświadczenia producenta.