Jadłospis
Jadłospis na okres 20.01.2025 –24.01.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
20.01.2025 Poniedziałek | Chleb piegus z masłem, polędwica sopocka, półmisek warzyw (ogórek, rzodkiewki, pomidory, papryka) (2,5) | Ryżanka z zieleniną (1,2,3,5) | Chleb mieszany z masłem, pasztet wegetariański, ogórek kiszony (1,2,3,5,6) |
21.01.2025 Wtorek | Zupa mleczna Gruszki (2,5) | Zupa pieczarkowa z makaronem (1,2,3,5) | Ciasto jogurtowe (2,5) |
22.01.2025 Środa | Bułka z masłem, wędlina, pomidory, ogórek zielony Jabłko (2,3,5) | Zupa jarzynowa z ziemniakami (1,2,3,5) | Tubka owocowa (2,3,5) |
23.01.2025 Czwartek
| Chleb żytni z masłem, twarożek ziarnisty ze szczypiorkiem Jabłko (2,3,5) | Zupa ogórkowa z ziemniakami Pieczeń wieprzowa w sosie musztardowym (1,2,3,5) | Galaretka owocowa (2,3,5)
|
24.01.2024 | Chleb słonecznikowy z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem Ananasy (2,3,5) | Krem z pieczonych białych warzyw z grzankami Kompot (1,2,3,4,5) | Chleb z masłem, sałatka z kaszą kuskus, wędliną i warzywami (2,3,5,7)
|
Zastrzegamy sobie zmiany w jadłospisie.
Woda dostępna przez cały dzień.
Jadłospis sporządzony na podstawie załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Alergeny w żywności
Dz.U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28– art.9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. Seler
2. Gluten
3. Jaja
4. Ryby
5. Mleko i jego przetwory
6. Gorczyca, musztarda
7. Orzechy
8. Orzeszki ziemne
9. Ziarna sezamu
10. Soja
11. Dwutlenek siarki
12. Skorupiaki
13. Łubin
14. Mięczaki i małże
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12 według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 według oświadczenia producenta.