Jadłospis
Jadłospis na okres od 14.04.2025 do 18.04.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
14.04.2025 Poniedziałek | Chleb piegus z masłem, szynka polska, półmisek warzy (ogórek, pomidory, papryka) Kawa mleczna (2,5) | Kartoflanka z kiełbasą Łazanki Woda z miodem i cytryną (1,2,3,5) | Bułka z masłem i serkiem topionym Kakao Melon (1,2,3,5,6) |
15.04.2025 Wtorek | Zupa mleczna Chałka z masłem i dżemem Gruszki (2,5) | Ryżanka z zieleniną Kluski łowickie Pulpety w sosie pieczeniowym Marchewka z masełkiem Kompot (1,2,3,5) | Manna z musem truskawkowym Bakalie (2,5) |
16.04.2025 Środa | Grahamka z masłem, polędwica sopocka, ogórek zielony Kawa Jabłko (2,3,5) | Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Makaron z serem i cynamonem Kompot (1,2,3,5) | Krucha babeczka z serem Herbata owocowa Mandarynki (2,3,5) |
17.04.2025 Czwartek | Chleb żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem Kawa mleczna Rodzynki (2,3,5) | Zupa z czerwonej soczewicy z makaronem Filet z indyka w panierce kukurydzianej Ziemniaki z koperkiem Mizeria (1,2,3,5) | Galaretka owocowa Ciasteczka mini zoo Banany (2,3,5) |
18.04.2024 Piątek | Chleb słonecznikowy z masłem, jajko gotowane z majonezem i szczypiorkiem Kawa mleczna Pomarańcze (2,3,5) | Zupa koperkowa z makaronem Ziemniaki Kotlety z ryby Surówka z selera i marchwi ze słonecznikiem Kompot (1,2,3,4,5) | Chleb z masłem, sałatka jarzynowa Bawarka Mandarynki (2,3,5,7) |
Zastrzegamy sobie zmiany w jadłospisie.
Woda dostępna przez cały dzień.
Jadłospis sporządzony na podstawie załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Alergeny w żywności
Dz.U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28– art.9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. Seler
2. Gluten
3. Jaja
4. Ryby
5. Mleko i jego przetwory
6. Gorczyca, musztarda
7. Orzechy
8. Orzeszki ziemne
9. Ziarna sezamu
10. Soja
11. Dwutlenek siarki
12. Skorupiaki
13. Łubin
14. Mięczaki i małże
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12 według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 według oświadczenia producenta.