Włoskie smaki
Dziś z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, a także w ramach realizacji programu „Zdrowe dziecko- zdrowy dorosły…” nasze przedszkolaki wybrały się w niezwykłą podróż do Włoch. W poszczególnych grupach odbyły się zajęcia i działania, które przybliżyły dzieciom piękno tego nadmorskiego kraju, jego znane miasta, zabytki, kulturę, sławne postacie a przede wszystkim kuchnię włoską. Dieta śródziemnomorska jest zaliczana do najzdrowszych diet na świecie. Jest różnorodna i bogata w produkty z piramidy zdrowego żywienia, takie jak: świeże warzywa i owoce, sery, makarony, ryby czy oliwa z oliwek. Dzieci miały okazję popróbować różnych włoskich specjałów z zorganizowanych w grupach kącików „Włoskie smaki”. Przy okazji odbyły się też zabawy przy włoskiej muzyce, zabawy z chustą- „pizzą”, „Makaronowe manipulacje” z nitkami, masażyk „Pieczemy pizzę” i tematyczne prace plastyczne. Kulminacyjnym punktem działań były warsztaty kulinarne w poszczególnych grupach:
- Grupa I i IV – dzieci rozpoznawały składniki na pizzę, zagniatały ciasto, wybierały dodatki, a na koniec odbyła się degustacja upieczonej w kuchni pizzy;
- Grupa II – dzieci miały okazję spróbować różnych smaków pizzy z Pizzerii Quatro;
- Grupa III – dzieci same przygotowały pizzę z wieloma dodatkami, którą później zjadły z apetytem;
- Grupa V – dzieci przygotowały pyszny makaron penne z sosem pomidorowym, mozzarellą, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Smaczne włoskie danie zniknęło szybko z talerzyków;
- Grupa VI – dzieci z grupy VI przygotowały piadiny z różnymi zdrowymi dodatkami, takimi jak: sos pomidorowy, pesto, ser ricotta, mozzarella, pomidorki, oliwki, rukola, bazylia a nawet suszone figi. Na deser skosztowały przygotowanej przez nauczycielki panna cotty.
Włoska fiesta była smakowita i bardzo zdrowa!