Grecka uczta
We wtorek 23 maja dzieci w poszczególnych grupach wyruszyły w podróż do słonecznej Grecji. W pierwszej części zajęć przedszkolaki poznały barwy i symbole Grecji – flagę i godło, najciekawsze miejsca i zabytki oraz poznały historię igrzysk olimpijskich. Głównym jednak punktem dnia było przybliżenie dzieciom kuchni greckiej. Potrawy wywodzące się z Grecji charakteryzują się świeżymi warzywami, owocami morza, rybami czy aromatycznymi ziołami. Niewątpliwie kuchnia ta jest zdrowa, lekkostrawna oraz dostarcza organizmowi wiele cennych składników. Z tego powodu w grupach odbyła się wielka grecka uczta. Na stołach królowały najbardziej popularne produkty, potrawy i smakołyki, takie jak: oliwki- zielone i czarne, pomidorki, papryka, sery typu feta, jogurt grecki, chałwa czy baklawa. Dzieci chętnie degustowały i przełamywały niechęć do nieznanych produktów i potraw. Niektórzy pokusili się o samodzielne przygotowanie greckiego specjału. Grupa III zrobiła kanapeczki z popularnego w tym kraju płaskiego, pszennego placka zwanego pita z różnymi greckimi dodatkami. Natomiast grupa VI przygotowała znany na całym świecie sos tzatziki. Również w naszym przedszkolnym jadłospisie nie zabrakło dań greckich, jak musaka czy sałatka grecka. Zakończeniem greckiej biesiady było zatańczenie Zorby. Po dzisiejszym dniu pełnym różnych potraw, wiele dzieci przekonało się do nowych, zdrowych smaków.