Dzień Piekarza i Chleba
W dniu 15 marca obchodziliśmy w przedszkolu Dzień Piekarza i Chleba, wtedy też przypada wspomnienie patrona piekarzy – Św. Klemensa. Jak powszechnie wiadomo chleb w naszej tradycji ma ogromne znaczenie. Celem naszego święta było przybliżenie przedszkolakom wiadomości na temat historii powstawania chleba i jednocześnie uświadomienie ich, że pieczywo zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego żywienia. Już w trakcie śniadania dzieci mogły skosztować różne rodzaje pieczywa: ciemne i jasne. W dalszej części dnia w poszczególnych grupach odbyły się zajęcia edukacyjne, podczas których dzieci poznały tajniki produkcji i wypieku chleba. Między innymi obejrzały prezentację multimedialną „Od ziarenka do bochenka”, na podstawie której dowiedziały się jak długa jest droga i ciężka praca wielu osób, zanim chleb trafi na nasze stoły. Z zaciekawieniem słuchały przysłów związanych z chlebem, rozwiązywały zagadki i wesoło bawiły się przy piosence ,,Mało nas do pieczenia chleba”. W dalszej części oglądały i dotykały ziaren różnych zbóż oraz odróżniały mąkę żytnią od pszennej. Przy okazji zwróciliśmy uwagę na zdrowe odżywianie, informując dzieci, że najzdrowszy dla nas jest chleb razowy z ziarenkami, natomiast jedzenie słodkich wypieków: ciast, pączków, drożdżówek jest mniej zdrowe i powinniśmy je jeść z umiarem. Dużą radość sprawiły naszym przedszkolakom zabawy z masą solną, z której formowały różne gatunki pieczywa. Na zakończenie działań przybyli do nas szczególni goście – Pan Mariusz i Pan Tomasz, którzy są piekarzami. Opowiedzieli dzieciom o etapach wypieku chleba, pokazali zakwas i ciasto chlebowe, które każdy mógł powąchać i dotknąć, a następnie uformować swoją bułeczkę. Potem czekaliśmy na efekt końcowy. Zapach pieczonych bułeczek roznosił się wkoło. Przyszedł czas na degustację. Nasze wypieki były smakowite.