Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dzień Piekarza i Chleba

W dniu 15 marca obchodziliśmy w przedszkolu Dzień Piekarza i Chleba, wtedy też przypada wspomnienie patrona piekarzy – Św. Klemensa. Jak powszechnie wiadomo  chleb w naszej tradycji ma ogromne znaczenie. Celem naszego święta było przybliżenie przedszkolakom wiadomości na temat historii powstawania chleba i jednocześnie uświadomienie ich, że pieczywo zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego żywienia. Już w trakcie śniadania dzieci mogły skosztować różne rodzaje pieczywa: ciemne i jasne. W dalszej części dnia w poszczególnych grupach odbyły się zajęcia edukacyjne, podczas których dzieci poznały tajniki produkcji i wypieku chleba. Między innymi obejrzały prezentację multimedialną „Od ziarenka do bochenka”, na podstawie której dowiedziały się jak długa jest droga i ciężka praca wielu osób, zanim chleb trafi na nasze stoły.  Z zaciekawieniem słuchały przysłów związanych z chlebem, rozwiązywały zagadki i wesoło bawiły się przy piosence ,,Mało nas do pieczenia chleba”. W dalszej części oglądały i dotykały ziaren różnych zbóż oraz odróżniały mąkę żytnią od pszennej. Przy okazji zwróciliśmy uwagę na zdrowe odżywianie, informując dzieci, że najzdrowszy dla nas jest chleb razowy z ziarenkami, natomiast jedzenie słodkich wypieków: ciast, pączków, drożdżówek jest mniej zdrowe i powinniśmy je jeść z umiarem. Dużą radość sprawiły naszym przedszkolakom zabawy z masą solną, z której formowały różne gatunki pieczywa. Na zakończenie działań przybyli do nas szczególni goście – Pan Mariusz i Pan Tomasz, którzy są piekarzami. Opowiedzieli dzieciom o etapach wypieku chleba, pokazali zakwas i ciasto chlebowe, które każdy mógł powąchać i dotknąć, a następnie uformować swoją bułeczkę. Potem czekaliśmy na efekt końcowy. Zapach pieczonych bułeczek roznosił się wkoło. Przyszedł czas na degustację. Nasze wypieki były smakowite.